Ενεργειακή αναβάθμιση Δημοτικών Παιδικών Σταθμών - ¨Φοίβος¨

Συντάχθηκε στις . Καταχωρήθηκε στο ΦΟΡΕΙΣ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ

paidikoi_fivos

 

 Στόχος δράσης:

Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των εν λειτουργία Δημοτικών Βρεφικών, Βρεφονηπιακών και Παιδικών Σταθμών, που στεγάζονται σε κτίρια που έχουν κατασκευασθεί πριν το έτος 2000.

Για τα κτίρια που εντάσσονται στο Πρόγραμμα πρέπει να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, τουλάχιστον, κατά 30%.

Π/Υ Πρόσκλησης:  

10 εκατ. ευρώ πανελλαδικά 

 

Επιλέξιμες Δαπάνες:

Η επίτευξη του εν λόγω στόχου μέσω τις συγκεκριμένης δράσης επιδιώκεται με δύο (2) κατηγορίες επιλέξιμων δράσεων.

 Κατηγορία Δράσεων 1: Επεμβάσεις βελτίωση (τουλάχιστον 30%) της  εξοικονόμηση ετήσιας πρωτογενούς ενέργειας και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σε Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς

Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των προτεινόμενων κτιρίων αφορά σε επεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων και στα τεχνικά συστήματα αυτών, ως ακολούθως:

 α) θερμομόνωση αδιαφανών στοιχείων και υγρομόνωση οροφών,

β) αντικατάσταση διαφανών στοιχείων (κουφώματα, υαλώσεις),

γ) εγκατάσταση αντλιών θερμότητας καθώς και τα συνοδά έργα που αφορούν τυχόν αναβάθμιση του ηλεκτρικού πίνακα και της ηλεκτρικής εγκατάστασης του κτιρίου, σώματα, κλπ

Αποτελεί επίσης επιλέξιμη δαπάνη και η αποκατάσταση των φθορών, που θα προκληθούν από τις εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στο πλαίσιο της παρούσας Πρόσκλησης.

 Αναλυτικότερα:

α) Εφαρμογή συστήματος θερμομόνωσης σε αδιαφανή στοιχεία του κελύφους.

Η επέμβαση αφορά στη θερμομονωτική προστασία του κτιριακού κελύφους εσωτερικά, εξωτερικά, στο διάκενο δρομικής τοιχοποιίας (μόνο στην περίπτωση της αντικατάστασης συρόμενων κουφωμάτων με ανοιγόμενα), ιδίως σε κτίρια που έχουν ανεγερθεί προ του Κανονισμού Θερμομόνωσης Κτιρίων (ΚΘΚ). Επίσης, περιλαμβάνεται η θερμομόνωση δωμάτων, στεγών, οροφών προς μη θερμαινόμενους χώρους και δαπέδων προς τον εξωτερικό αέρα (πιλοτές), ή προς μη θερμαινόμενους χώρους.

β) Αντικατάσταση διαφανών στοιχείων (κουφωμάτων) του κελύφους.

Η επέμβαση αφορά στην αντικατάσταση υφιστάμενων κουφωμάτων (ανοίγματα του κελύφους – κατακόρυφα και οριζόντια διαφανή στοιχεία) που δεν πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ, με σύγχρονα και υψηλής ενεργειακής απόδοσης κουφώματα ( θερμομονωτικά πλαίσια με ενεργειακές υαλώσεις) που καλύπτουν, κατ’

ελάχιστον, τις απαιτήσεις του ΚΕΝΑΚ. Δεν περιλαμβάνεται η αντικατάσταση κουφωμάτων προς εσωτερικούς θερμαινόμενους χώρους του κτιρίου (π.χ. εσωτερικές πόρτες). Τα κουφώματα και τα υαλοπετάσματα θα πρέπει να είναι αεροστεγανά (κλάση αεροπερατότητας EN 12207 κατ. 3 ή 4 και ΕΝ 12152 Α3, Α4, ΑΕ αντίστοιχα).

γ) Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης (ή και ψύξης) χώρων.

Στην κατηγορία αυτή είναι επιλέξιμες:

Σημειώνεται, ότι η απαιτούμενη ισχύς του συστήματος θέρμανσης θα πρέπει να υπολογιστεί εκ νέου ώστε να αποφευχθεί η υπερδιαστασιολόγηση τους, δεδομένου ότι οι θερμικές ανάγκες – λόγω των επεμβάσεων – μειώνονται σημαντικά.

 

Κατηγορία Δράσεων 2: Χρηματοδότηση μελετών και συμβουλευτικών υπηρεσιών

 Επιπλέον, επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για συμβουλευτικές και μελετητικές υπηρεσίες. Πιο συγκεκριμένα, οι επιλέξιμες δαπάνες αφορούν σε ενέργειες για την προετοιμασία (συμπεριλαμβανομένης της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου) και την υποβολή του φακέλου Πρότασης Επιδότησης (Προμελέτη, Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης υφιστάμενης κατάστασης (Α’ ΠΕΑ), Εκπόνηση Μελετών Εφαρμογής των σχετικών έργων), ενέργειες για την πιστοποίηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων ( Β’ ΠΕΑ,), καθώς και για τις Συμβουλευτικές Υπηρεσίες.

Οι ανωτέρω δαπάνες δύναται να ανέλθουν έως του ποσοστού 5% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Δικαιολογητικά:

Ο υποψήφιος Δικαιούχος συνδέεται στην πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος με τους κωδικούς taxis, που αφορούν στο Α.Φ.Μ. και δηλώνει:

- τα στοιχεία του υποψήφιου Δικαιούχου,

και αναφορικά με το/τα κτίριο/α

- το χαρακτηριστικό όνομα

- την πολεοδομική χρήση,

- το έτος κατασκευής

- τη διεύθυνση,

- τον αριθμό παροχής ρεύματος,

- την ωφέλιμη επιφάνεια, και

- τη συνολική επιφάνεια,

- Τον τύπο δαπάνης ανά κατηγορία και το κόστος της παρέμβασης

Αφού δηλωθούν τα ανωτέρω στοιχεία, αναρτώνται τα κάτωθι δικαιολογητικά:

1 Εξουσιοδότηση χρήστη

2.  Έγγραφα Ιδιοκτησιακού Καθεστώτος

3. Νομιμοποιητικά Έγγραφα Κτιρίου/ων

4. Βεβαίωση ότι κάθε κτίριο δεν είχε χαρακτηριστεί ότι υπόκειται σε καθεστώς ριζικής ανακαίνισης

5. Προσεισμικός έλεγχος

6. Τεχνική Μελέτη

7. Στοιχεία Αρμοδιότητας του υποψήφιου Δικαιούχου για την Αίτηση Ένταξης

8. Απόφαση του αρμόδιου οργάνου για την Αίτηση Ένταξης

9. Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων (Π.Ε.Α.)

10. Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων Ο.Τ.Α. (Σ.Ε.Α.Κ)

Δικαιούχοι του Προγράμματος :

Πεδίο εφαρμογής του Προγράμματος αποτελεί το σύνολο των Δήμων της Ελληνικής Επικράτειας.

 

Π/Υ – Ποσοστό Χρηματοδότησης:

Η ημερομηνία έναρξης υποβολής αιτήσεων είναι η 8η Ιανουαρίου 2025, με δυνατότητα υποβολής μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού και με την επιφύλαξη του ελάχιστου χρόνου υλοποίησης.

Εκτύπωση