Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης

deya_antl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στόχος δράσης:

Βασικός στόχος του Προγράμματος είναι η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου των ΔΕΥΑ. Η επίτευξη του εν λόγω στόχου μέσω τις συγκεκριμένης δράσης επιδιώκεται με δύο (2) κατηγορίες επιλέξιμων δράσεων.

Το πρόγραμμα αφορά στη χρηματοδότηση 60% των ΔΕΥΑ της χώρας για την χρηματοδότηση των επιλέξιμων δράσεων.

Π/Υ Πρόσκλησης 40 εκατ. ευρώ πανελλαδικά

 

Επιλέξιμες Δαπάνες

Το πρόγραμμα μπορεί να υλοποηθεί επιλέγοντας μία εκ των δύο (2) κατηγοριών δράσεων:

 Κατηγορία Δράσεων 1: Επεμβάσεις για άμεση βελτίωση (τουλάχιστον 20%) της κατανάλωσης ενέργειας από υφιστάμενα αντλητικά συγκροτήματα κυριότητας ΔΕΥΑ.

Σε αυτή τη κατηγορία συμπεριλαμβάνονται και είναι επιλέξιμες οι εξής δράσεις/δαπάνες:

  • Επεμβάσεις / Έργα για άμεση βελτίωση (τουλάχιστον 20%) της κατανάλωσης ενέργειας από υφιστάμενα αντλητικά συγκροτήματα κυριότητας ΔΕΥΑ
  • σχετικές μελέτες για τη διαστασιολόγηση των εν λόγω επεμβάσεων
  • καθώς συμβουλευτικές και μελετητικές υπηρεσίες για την προετοιμασία και την υποβολή του φακέλου Πρότασης Επιδότησης καθώς και για την σύνταξη έκθεσης ολοκλήρωσης του έργου (Προμελέτη, Α’ Ενεργειακός Έλεγχος, Εκπόνηση Μελετών Εφαρμογής των σχετικών έργων, Β’ ενεργειακός έλεγχος κ.α.)

Οι ως άνω παρεμβάσεις θα συμβάλλουν στην επίτευξη του εθνικού ενδεικτικού στόχου ενεργειακής απόδοσης, όπως αυτός ορίζεται στο άρθρο 4 του ν. 4342/2015 και εξειδικεύεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα στη χρήση σε δημόσιες εγκαταστάσεις ύδρευσης και αποχέτευσης νέων καινοτόμων υποδομών που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο ενεργειακός στόχος της παρούσας Πρόσκλησης συνίσταται στη μείωση της κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας αντλιοστασίων ύδρευσης τουλάχιστον κατά 20% και στην αντίστοιχη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% ετησίως. Η επίτευξη του ανωτέρου στόχου επιτυγχάνεται με την αντικατάσταση του Η/Μ εξοπλισμού με νέο, σύγχρονο, υψηλότερης ενεργειακής κλάσης, καθώς και με κατάλληλο εξοπλισμό και λογισμικό ελέγχου αυτού.

Ενδεικτικά, και όχι περιοριστικά, άμεσες δράσεις (επεμβάσεις για χρηματοδότηση) που μπορούν να ληφθούν για την εξοικονόμηση ενέργειας σε αντλητικά συγκροτήματα είναι οι κάτωθι:

  •  Αντικατάσταση παλαιών συστημάτων άντλησης/προώθησης νερού (συμπεριλαμβανομένων των κινητήρων) με νέα πιο ενεργειακά αποδοτικά συστήματα.
  •  Εκτεταμένη εγκατάσταση αντιστροφέων.
  •  Αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών πινάκων – μονάδων με νέους, που θα ενσωματώνουν μετρητές ενέργειας, συστήματα αντιστάθμισης άεργου ισχύος ή και λογικούς ελεγκτές (PLC) για συνέργεια με λογισμικά διαχείρισης ενέργειας.
  •  Εγκαταστάσεις Soft Starter για την εκκίνηση και τη διακοπή των κινητήρων, που οδηγούν σε μικρότερη καταπόνηση και κατά συνέπεια, σε μικρότερη φθορά και λιγότερες απώλειες.
  •  Εγκατάσταση ρυθμιστών στροφών (ΙΝVERTER) με ή χωρίς ταυτόχρονη εγκατάσταση νέου πίνακα ελέγχου και τηλεμετρίας για την βελτίωση της λειτουργίας και τη μείωση της καταναλισκόμενης ενέργειας.
  • Εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης με τηλεχειρισμό, με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που απαιτείται για την άντληση, την επεξεργασία και την αποθήκευση πόσιμου νερού, όμβριων ή αστικών λυμάτων αποχετευτικού δικτύου.
  • Εγκατάσταση συστημάτων απομακρυσμένου ελέγχου πιέσεων για αποτελεσματικότερο έλεγχο και ρύθμιση παροχής.

 

Κατηγορία Δράσεων 2: Χρηματοδότηση μελετών και συμβουλευτικών υπηρεσιών που εξετάζουν συνολικά και μακροπρόθεσμα τις δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας για την ΔΕΥΑ σε επίπεδο οργανισμού αποτυπώνοντας και εκτενώς την υφιστάμενη κατάσταση.

Το σύνολο των προτεινόμενων δράσεων θα αποτελέσει βασικό εισερχόμενο για την μακροπρόθεσμη στοχοθεσία κάθε ΔΕΥΑ για μείωση του ενεργειακού κόστους και του ανάλογου ανθρακικού αποτυπώματος.

Ωστόσο, οι προτεινόμενες δράσεις (Έργα) που θα προκύπτουν από τις εν λόγω μελέτες δεν είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση από το παρόν Πρόγραμμα

 

Οι παραπάνω μελέτες  εξοικονόμησης ενέργειας συνολικά σε επίπεδο ΔΕΥΑ (Κατηγορία 2) αυτές μπορούν να εξετάζουν, να κοστολογούν και να ωριμάζουν

(ενδεικτικά) όλες τις παρακάτω κατηγορίες επεμβάσεων ως προς την δυνατότητά τους να συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας συνολικά σε επίπεδο οργανισμού 1. Αποδοτικότητα διαδικασίας επεξεργασίας νερού:

2. Αποδοτικότητα Μονάδας Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ Λυμάτων)

3. Βελτιώσεις συστήματος διανομής νερού

4. Ενσωμάτωση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

5. Ενεργειακά αποδοτικός εξοπλισμός & τεχνολογίες

6. Λειτουργικές βελτιώσεις / Εκπαίδευση Προσωπικού

 

Δικαιούχοι του Προγράμματος

  •   Οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ)
  •  Συμπράξεις ΔΕΥΑ

Πεδίο εφαρμογής του Προγράμματος αποτελεί το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας.

 

Χαρακτηριστικά Επιλέξιμων Δαπανών

Επιλέξιμα προς χρηματοδότηση είναι αντλητικά συγκροτήματα που πληρούν αυστηρά το σύνολο των εξής προϋποθέσεων:

1. Είναι νομίμως υφιστάμενα και λειτουργούν με την αντίστοιχη, πολεοδομικά, χρήση τους.

2. Ανήκουν στην ιδιοκτησία του υποψήφιου δικαιούχου.

Σε περίπτωση που τα προτεινόμενα αντλητικά συγκροτήματα δεν είναι ιδιόκτητα, απαιτείται η ύπαρξη εν ισχύ παραχωρητηρίου, για διάστημα τουλάχιστον 5 ετών από την ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων και σχετική δήλωση του ιδιοκτήτη (βλέπε στοιχείο με α/α 1 της ενότητας 6).

3. Είναι αντλητικά συγκροτήματα (ή άλλες εγκαταστάσεις) που δεν έχουν εκσυγχρονίσει σημαντικά τις Η/Μ υποδομές τους τα τελευταία 3 χρόνια

 

Γενικές Παρατηρήσεις για όλες τις κατηγορίες επεμβάσεων – εργασιών:

i. Στον υπολογισμό του κόστους των επεμβάσεων συμπεριλαμβάνονται, εκτός των απαιτούμενων υλικών (κυρίων, βοηθητικών και μικροϋλικών), και οι λοιπές εργασίες, που είναι αλληλένδετες με αυτές, με σκοπό την επίτευξη ενός άρτιου, τεχνικού και λειτουργικού αποτελέσματος.

ii. Τα υλικά και τα συστήματα που θα χρησιμοποιηθούν για τις επεμβάσεις πρέπει να φέρουν ενεργειακή σήμανση, εφόσον αυτή απαιτείται. Τα ηλεκτρομηχανολογικά συστήματα, για τα οποία υφίσταται σχετική υποχρέωση από την κείμενη νομοθεσία, θα πρέπει να φέρουν σήμανση CE. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι καινούρια και όχι μεταχειρισμένα.

iii. Η διενέργεια Ενεργειακού Ελέγχου πριν και μετά την ολοκλήρωση της υλοποίησης των παρεμβάσεων γίνεται από Ενεργειακούς Ελεγκτές εγγεγραμμένους στο μητρώο ενεργειακών ελεγκτών του ΥΠΕΝ. Η ιδιότητα του ενεργειακού ελεγκτή είναι ασυμβίβαστη με την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου ή υπαλλήλου νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.), με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Ο Ελεγκτής Α’ Ενεργειακού Ελέγχου, ο ίδιος ή νομικό πρόσωπο στο οποίο είναι μέλος ή εταίρος ή υπάλληλος, δεν συμμετέχει στη μελέτη, προμήθεια, κατασκευή, επίβλεψη των επιλέξιμων δαπανών.

Π/Υ – Ποσοστό Χρηματοδότησης

  •  Ως ελάχιστος συνολικός και επιλέξιμος Προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων Αιτήσεων Ένταξης ορίζεται το ποσό των €100.000,00 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.
  •  Ως μέγιστος συνολικός και επιλέξιμος Προϋπολογισμός των υποβαλλόμενων Αιτήσεων Ένταξης ορίζεται το ποσό των πέντε εκατομμυρίων ευρώ με ΦΠΑ -5.000.000 ευρώ με ΦΠΑ.

Το ποσοστό επιδότησης ορίζεται στο 60% της καθαρής (χωρίς ΦΠΑ) αξίας των επιλέξιμων δαπανών. Κατ’ επέκταση, ανώτατο συνολικό ποσό επιδότησης από το Πρόγραμμα ανά νά Δικαιούχο Φορέα είναι το ποσό των 2.419.354,84 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Οι Δικαιούχοι Φορείς δύνανται να συνάπτουν Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ) των ν. 3855/2010 (Α’ 95) και ν. 4342/2015 (Α’ 143) με Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ) ή τρίτους με σκοπό να καλύψουν το υπολειπόμενο τμήμα του κόστους των επεμβάσεων πέραν του επιδοτούμενου από το Πρόγραμμα (ήτοι το υπολειπόμενο 40% των επιλέξιμων επεμβάσεων και μελετών που δεν καλύπτεται από το πρόγραμμα). Σε άλλη περίπτωση, το υπολειπόμενο τμήμα δύναται να καλύπτεται από ίδιους πόρους του Δικαιούχου Φορέα.

Δεν χρηματοδοτούνται:

  • Ο ΦΠΑ δεν είναι επιλέξιμος στο πλαίσιο του Προγράμματος, καθώς είναι ανακτήσιμος από τους Δικαιούχους Φορείς
  • Εργασίες κατασκευής νέων ιδιωτικών συνδέσεων με το δίκτυο ύδρευσης
  •  Δεν εντάσσονται στο Πρόγραμμα έργα που έχουν ήδη ενταχθεί για χρηματοδότηση σε άλλα Προγράμματα ή έργα που έχουν τη δυνατότητα και ήδη προορίζονται να ενταχθούν σε άλλα Προγράμματα με βάση τα εγκεκριμένα κείμενα και τις εξειδικεύσεις αυτών
  •  Μετά την έκδοση της Απόφασης Ολοκλήρωσης του έργου, ο Δικαιούχος Φορέας υποχρεούται να διασφαλίζει τη λειτουργία και συντήρησή του έργου για πέντε (5) έτη, ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εφόσον ορίζεται στην Απόφαση Ένταξης.

            Ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου των επιδοτούμενων δράσεων ορίζεται η 31.12.2025

Pin It

Εκτύπωση Email